Suojaa talosi ylikuumenemiselta

Aurinkosuojaus

Kesät lämpenevät ilmastonmuutoksen takia, jolloin  asuntojen ylikuumenemisriski kasvaa ja asuntojen viilentämistarve korostuu. Koneellinen viilentäminen (ilmastointi, ilmalämpöpumppu) lisäävät energiankulutusta. Hiilijalanjäljen näkökulmasta rakennusten aurinkosuojaus on parempi vaihtoehto. 

Aurinkosuojauksella tarkoitetaan auringon lämpösäteilyn pääsyn estämistä sisätiloihin varhaisesta keväästä syksyyn. Talvella auringonpaisteen lämmittävä vaikutus on vain eduksi.

Kesällä kasvillisuus suojaa sisätiloja auringon paahteelta, mutta sallii talvella auringon lämmittää huonetiloja kun lämpöä tarvitaan.
Kesällä kasvillisuus suojaa sisätiloja auringon paahteelta, mutta sallii talvella auringon lämmittää huonetiloja kun lämpöä tarvitaan.

Julkisivuun vaikuttavista muutoksista kannattaa olla yhteydessä paikalliseen rakennusvalvontaviranomaiseen.

Mitä kauempana varjostava elementti on, sitä suurempi on viilentävä vaikutus. Lehtipuut ovat hyviä asuntojen ylikuumenemisen estäjiä: talvella ne päästävät lehdettöminä valon lävitseen, mutta kesällä lehvästö luo miellyttävän varjon. Pihapuiden kaatamista tuleekin harkita, sillä uusien puiden kasvaminen vie vuosia ellei vuosikymmeniä.

Aurinkosuojauksen merkitys kasvaa ilmaston lämmetessä.

Rehevä kasvillisuus ja esimerkiksi viherkatot ja -seinät viilentävät pihapiirin pienilmastoa, kun taas asfaltoitu kivipiha lisää asuntojenkin ylikuumenemisen riskiä lämpenevässä ilmastossa.

Auringon sisätiloja kuumentavaa vaikutusta voi pienentää:

  • kasvillisuuden avulla (puut, pensaat, pergolat jne.).
  • rakenteilla (riittävät räystäät, lipat, säleiköt jne.).
  • markiisein, sälekaihtimin (lasien ulkopuolelle tai väliin) jne.
  • ikkunalasien kalvoilla, jotka leikkaavat osan lämpösäteilystä.
  • ikkunoiden vaihtamisen yhteydessä ikkunat voidaan valita siten, että niiden g-arvo (lämpösäteilyn läpäisy) on pieni.

Lisää aiheesta:

Close Bitnami banner
Bitnami