Anna katon vihertää

Viherkatot

Viherkatot lisäävät varsinkin kaupunkiympäristössä luonnon monimuotoisuutta ja tarjoavat ekosysteemipalveluita: ne sitovat ilman epäpuhtauksia, vaimentavat melua, estävät sadevesiä valumasta kerralla maan tasolle, tasaavat lämpötilaeroja, viilentävät rakennusta ja pidentävät kattorakenteiden ikää. Lisäksi ikkunasta näkyvä viherkatto lisää viihtyisyyttä.

Viherkatteen voi toteuttaa niin uusille kuin olemassa oleville katoille.

Kalteville katoille on omat ratkaisunsa. Pientalojen, mökkien, saunojen ja toisaalta suurten tasakattojen lisäksi viherkatot yleistyvät autokatosten, huoltorakennusten ja erilaisten kansien katteina. Viherkatteiden paksuus vaihtelee ohuista sammalkatteista paksumpiin niittykattoihin. Kate tulee valita tilanteen, rakenteiden ja paahteisuuden mukaan.

Viherkatto ja telineisiin asennetut aurinkopaneelit täydentävät toisiaan: paneelit tarjoavat varjoa kasveille ja viherkate puolestaan jäähdyttää paneeleja. Aurinkopaneelien teho paranee, mitä viileämmässä ne ovat.

Viherkaton suunnittelu ja toteutus vaativat erityisosaamista mm. rakenteen painon ja kosteudenhallinnan takia, mutta hoitoa ne eivät välttämättä juuri tarvitse.

  • Mikäli joudut tai taloyhtiössäsi on edessä kattopinnoitteiden uusiminen, kannattaa tutkia viherkaton mahdollisuutta. Viherkatteen voi tehdä myös vanhan kattorakenteen päälle.

Aiheesta lisää:

Close Bitnami banner
Bitnami